General

Undvik Problem Med Bilen Under Den Sommaren

September 7, 2020

Lasingoo Blogg | Besiktning - undvik de tio vanligaste felen

Under juli och augusti så tenderar våra vägar att fyllas av semesterresenärer som åker på semesterresor, antingen om det besöker stranden eller åker på längre resor med familjen. Detta är nog det året som blir kvar i Sverige och utnyttjar semestern att besöka sevärdheter i Norden eller stanna i stugan hela semestern. Även om du inte har mycket trafik under hela månaden, eftersom människor är mindre benägna att lämna på samma gång, utom midsommartrafiken där alla vill komma till skärgården eller sedan i slutet av semestern period i slutet av juli eller början av augusti. Sommaren är fortfarande den period där flest bilar havererar längs motorvägarna. Du vill säkert se till att detta inte händer dig.

Anledningen är vanligtvis en kombination av några faktorer, för en tenderar du att laster bilen med fler människor och bagage och spendera mer tid på vägen. Vissa av haverierna beror inte på att något är fel med bilen, utan på grund av att bilen har slut på bränsle eller om du har en elbil, slut på laddning. Att försöka klara sträckan till nästa bensinstation med en full bil på vägar som du inte känner till kan leda till att du tror att du kommer klarar det. Du kanske vet hur långt du kommer utifrån din bensinmätare, men nu med en fullastad bil som drar mer bensin kan leda till att bensinen tar slut. Att fastna med hela familjen på sidan av en farligt trafikerade vägar är inte en situation som du önskar dig, så se till att stanna och tanka i god tid innan bensinen tar slut.

Det finns också däckrelaterade haverier, antingen punkterade däck eller fullständiga däckexplosioner. Detta beror oftast på att ingen kontroll gjordes av bilens sommardäck för att försäkra att de var i gott skick innan resan startade. Innan du börjar köra så bör du kontrollera däckens mönsterdjup, däcktryck och det visuella skicket på däcken så att de inte är skadade på något sätt. Däcktrycket kan ha stor inverkan både på däckslitaget och bilens bränsleeffektivitet, så det är viktigt att även kontrollera detta.

Innan du ger dig ut, så bör du förutom däcken, också kontrollera att alla lampor fungerar, att olja och vatten fylls på. Ett konditionstest av bilen kan ge värdefull insyn i vilket skick din bil är i innan du ger dig av. De kontrollerar alla viktiga delar som bromsar, däck, stötdämpare och alla oljor och vätskor.

Var förberedd på att det kan regna så se till att dina vindrutetorkare är i bra skick så att du kan behålla bra sikt. Här är det också viktigt att dina däck är av bra kvalitet och kan förhindra vattenplaning. Mönsterdjup och hastighet i kombination med mängd vatten har störst inverkan. Under hela resans gång så måste du kontrollera din hastighet och se till att du följer hastighetsgränserna i områdena.

Om din bil går sönder på motorvägen kan du försöka ta dig till en avfart eller till en nödparkering och ringa hjälp. Gå ur bilen från dörrarna som inte är nära trafiken och försök att stå på andra sidan kraschbarriären medan du väntar på hjälp.

För mer information om underhåll av sommardäck, besök: https://vianor.se/